Rodeløkkens Kolonihager
- en grønn lunge ved Carl Berners Plass
  • Forsiden
  • Om oss
    • Kontaktinformasjon
    • Om oss
    • Hagens hytter & parseller
    • Kart over hagen
    • Historisk avdeling
    • Kolonihagen i media
  • Styre og stell
    • Styret
    • Vedtekter
    • Pliktarbeid
    • Komiteer og utvalg
    • Leie av toppen
    • Kassereren informerer
    • Skjema for byggesaker
    • Referater
    • Rabatt for kolonister
  • Aktivitetskalender
  • Særlagene
  • Tidligere saker
  • Diverse
    • Vekster vi må unngå!
    • Tips & Triks
    • Selvplukk
    • KolonihageHonning
    • Rodelykka Tidende
  • Linker
  • Ny side

Ved sesongslutt

15/10/2016

0 Comments

 
​- Pakk over hagemøbler, eller sett de inn i hytta.

- Ha utelys på hytta (bruk gjerne solcellepære) og gjerne noe lys inne.
  Er det lys ved og i hytta skal det mer til før uvedkommende prøver seg.

- Hagebladene anbefaler at man ikke klipper gresset for kort før vinteren, da det kan føre til
  frostskader i plenen eller føre til mosedannelse (og det må ikke være for langt heller ;-)

- Frukttrær som er såkalte blødere skal beskjæres før frosten setter inn.
  Blødere er plommetrær, morell/kirsebærtrær og pærertrær.
  Epletrær kan beskjæres nå på høsten eller i februar/mars.

- La gjerne noe hauger med sammenrakt løv ligge i hagen, er vi heldige og får pinnsvin på
  besøk er det der de liker å lage seg et hi. Husk: de spiser snegler!

- Ta turen innom hagen flere ganger i løpet av vinteren for å se over og "hilse på".


Har du andre gode, nyttige tips - ikke nøl med å skriv det inn i kommentrafeltet under her ;-)
(PS. Du behøver ikke å fylle inn feltene "E-post" og "Nettside" - de er der bare automatisk...)
0 Comments

Det meste du trenger å vite om SNEGLER

30/5/2015

0 Comments

 
Disse sneglene vil vi IKKE ha: 
Picture
Den beryktede brunsneglen. En god idé er å jakte på eggene til brunsneglen og fjerne disse. De ser slik ut:  
Picture
Følgende lille krabat heter Nettkjølsnegle er faktisk like ille som brunsneglen, men har fått langt mindre oppmerksomhet: 
Picture

DENNE snegelen, derimot, må vi ta godt vare på. Det er såkalt Boasnegle eller Leopardsnegle. Den er flerårig og forsvarer sitt territorium og jager brunsneglene. Eggene til høyre:
Picture
Picture


​...for mer detaljert informasjon, klikk på logoen: 
Picture
0 Comments

Gress er ikke bare gress...

22/5/2015

0 Comments

 
Picture
En pen og god gressplen er viktig !
Her er en god guide til de ulike gresstypene: Hagedilla.no
0 Comments

Skvallerkålstuing

21/5/2015

0 Comments

 
Picture
Skvallerkål på parsellen er en uting! Så - hvorfor ikke spise den opp?

De unge bladene smaker best, hos eldre blader kan smaken bli litt bitter. Utseende og lukt kan minne litt om selleri, smaken er fortreffelig og planten kan brukes som spinat i alle retter der spinat inngår. Får man først smaken på skvallerkål, kan man fint spise opp avlingen i egen hage. Vil du låne øre til et radioprogram jeg har laget om dette- velg program to omGrønt.

Til 4 personer trenger du:
1 stor bukett skvallerkål 
2 ss olivenolje
salt, urtesalt eller soyasaus
3 dl melk
2 ss maizenamel røres ut i 1 dl vann
revet muskat

*Plukk skvallerkål som du plukker en bukett av f.eks. hvitveis. Skyll buketten om nødvendig. Legg den på skjærefjøl og skjær bladene over på 2-3 steder, før du finhakker stilken.

*Varm olje i en kasserolle og ha skvallerkålen oppi. Tilsett 1-2ss vann, litt salt eller soyasaus, rør om og sette på lokk. La stå på middels varme i 2-3 minutter. Rør om av og til. 

*Tilsett melk (ca 1 dl pr person) og la det koke opp under omrøring. Tilsett maizenamel som du har rørt ut i vann og rør til det koker opp og tykner.

*Miks blandingen med stavmikser eller i hurtigmikser til en jevnt grønn stuing og smak til med reven muskat (bruk hel muskatnøtt som du maler på et lite muskatrivjern, det smaker bedre enn ferdig malt muskatnøtt).


0 Comments

Vedlikehold av gressplen

19/5/2015

0 Comments

 
Picture
(Faksimile fra (Rodeløkkaposten nr. 4, 2005)
0 Comments

Rabarbrapai

18/5/2015

0 Comments

 
Picture
Denne paien er så god sammen med jordbær og vaniljeis, at det er vanskelig å finne ord som beskriver smaksopplevelsen. Den er også veldig enkel og rask å lage. Oppskriften er til seks personer.

Rabarbra kuttet i biter er kjekt å ha i fryseren.

700-800 g ferdig renset rabarbra
1 dl rårørsukker
3 ss hvetemel

Stilkene deles på langs, og kuttes i biter. Ingrediensene over blandes godt, og legges i smurt ildfast form.
Smuldredeig

2 dl hvetemel
1 dl rårørsukker
1 ts kanel
125 g usaltet smør (det går like bra med f.eks bremykt)
1 dl hakkede valnøtter

Bland alt det tørre, og smuldre inn smøret med fingrene. Fordel deigen over rabarbraen, og stek den på midterste rille i ovnen. Den bør stå ca. 40 minutter på 200 grader. La formen stå i ovnen til det bobler langs kantene, og paideigen er sprø og gyllen.


0 Comments

Brunost i varmen

17/5/2015

0 Comments

 
Picture
(faksimile fra gamle Rodeløkkaposten, april 2003)
0 Comments

Jordlopper

16/5/2015

0 Comments

 
Picture
Bekjempelse: 


# Strø med aske elelr kalksteinmel rundt bedet.


# Legg tynn fiberduk over bedet etter såing. Fjern dettet når plantene har 2-3 varige blad.


# Hold jorda fuktig


# Dekk jorda mellom pllantene med plengras.




Det anbefales at bekjempelse foretas når gnagskadene ser truende ut samtidig som tilveksten er hemmet pga. tørke. Bekjempelsestidspunkt fra frøbladstadiet fram til varige blad er synlige.
0 Comments

Behandling av mose

15/5/2015

0 Comments

 
Picture
0 Comments

Bladlus

13/5/2015

0 Comments

 
Picture
Som i all økologisk plantevern er ikke målet å bli kvitt alle bladlus (vi skal ha tid til å glede oss over hagen også), men å holde bestanden på et nivå som ikke skader plantene våre alvorlig. Og det beste forebyggende rådet er å ha sunne og sterke planter i hagen. Ved å plante planter av god kvalitet og stelle dem godt deretter, legger du grunnlag for en hage som ikke tar skade av noen bladlus.
1. Fordi bladlusene formerer seg i et forrykende tempo, med mange generasjoner i løpet av en sesong, vil kampen mot bladlus være en vedvarende jobb i de fleste tilfeller. En effektiv måte å holde antallet i sjakk er å spyle plantene med en kraftig vannstråle. Lusene vil falle av plantene, og bare de færreste vil klare å komme tilbake.

2. En annen effektiv måte, om det ikke dreier seg om alt for mange planter, er å knuse dem med fingrene. Det krever nesten ingen kraft, og om du bare forsøker å tenke på noe fint og har hansker på, er det en enkel og grei metode.

3. Har du problemer med lus på frukttrær er det lurt å sprøyte med en blanding av vegetabilsk olje, grønnsåpe og vann når du ser knoppene svulmer om våren. Denne blandingen tar livet av eggene, men er ikke effektivt på voksne bladlus.

Oppskrift oljeblanding til sprøyting:
2 dl vegetabilsk olje (feks raps eller soya)
1 dl grønnsåpe
10 liter vann


Bland sammen og sprøyt over hele treet om våren før knoppene brister


Kilde: Susanne Hjertø Wiik
0 Comments

    TIPS & TRIKS

    Dette er ment å være en side for publisering av gode råd om hagestell, tips og triks om alt fra ugressbekjempelse og brunsneglekrig til poding av epletrær og laging av likør av rips. 

    Send gjerne inn det du måtte ha av alt fra vitenskaplige metoder til oppskrifter og kjerringråd! 


    Kategorier:

    All
    Diverse
    Kjærringråd
    Matauk
    Sesongslutt
    Skadedyr
    Ugress

    HISTORISK:
    For de som ønsker å få en kombinasjon av gamledager og hagestell, kan boken Kolonihageboka fra 1950 være en perfekt kombinasjon: 
    Picture
    Picture
    Den er imidlertid ikke helt lett å få tak i, den finnes for eksempel ikke på Deichmanske Bibliotek, men søker man på Antikvariat.net, så lar den seg kjøpe.